carinag.blogg.se

MÖSS VS. RÅTTOR!!

För många år sedan, när Dennis var fyra år och Teddy fortfarande låg i magen, flyttade familjen från Malmö till Skegrie. Affe hade ju tjatat om att vi skulle flytta till hus. Själv var jag lite osäker, gillade inte tanken på trädgårdsarbete och husskötsel. Men jag lät mig övertalas och vi drog från stan. :) 
Det var ett gammalt hus, det hade sina brister. Men vi fastnade för huset i alla fall.

Det tog inte värst lång tid förrän jag såg den första stora bristen. Det var i början av September 1992, första dagen hemma från BB när Teddy var nyfödd.
Jag satt med Teddy i famnen och i ögonvrån såg jag något konstigt som svepte förbi i köket. Jag blev så klart nojig, kallade på Affe men ingen av oss kunde se något märkligt, så jag släppte det igen.
Ett par dagar senare hände samma sak och så klart blev jag livrädd, hoppade upp på en stol och började gallskrika ... jag hade fått syn på en MUS. Hua ......
Ja, ni kan ju tänka er själv med min rädsla. Från den dagen var jag jämt och ständigt på min vakt. Alltså, att leva med möss har aldrig varit min grej precis. hahaha

Vi gjorde det bästa möjliga av situationen. Både badrum om kök renoverades. Köket var ganska bristfälligt när vi flyttade in, och visst var det lite springor här och där. Och sen skaffade vi oss KATTER.
Och livet hade kunnat te sig hur härligt som helst med våra katter om det inte var så att en av katterna älskade att LEKA med dessa möss. Visst tog han de. Men jag tror banne mig han var vegetarian. Han åt aldrig mössen, han bara lekte med de. Och när han tröttnade så släppte han de igen. Bra musvakt, hmmmm.

Efter ett par år upptäckte jag elektroniska musfällor. Jag blev ju så klart eld och lågor och handlade flera styckten på stört, som placerades ut i vägguttagen lite varstans i huset.

Tror ni det blev lyckat? Visste ni förresten att möss och råttor inte går ihop? Nope, trots att de mer eller mindre kommer från samma släktgren, så kan de inte fösas ihop. Där råttor finns ser man inga möss, och har man möss, ja då flyr råttorna. Japp, dessa musfällor fungerade alldeles utmärkt. De var så perfekta att mössen försvann och råttor dök upp istället.
Råttor är mycket lättare att upptäcka. Deras avföring finns överrallt, de tuggar sönder blommor och snor mat så fort man glömmer att plocka undan.

Men då fick jag nog och ringde antisimex, som kom och placerade ut speciella råttfällor. Jag ryser fortfarande bara jag tänker på det. :( 
Mannen från antisimex berättade att råttor egentligen är väldigt renliga av sig, och att de påminner mycket om människosläktet till sättet. Han tog oss ner till pannrummet och visade ovanför, precis under taket vid bjälkarna. Och mycket riktigt, där hade råttorna byggt bo. Det fanns både samlingsrum, toalett och kök, där de samlat allt de "stulit" från oss.
OM jag nu måste välja mellan möss och råttor, så får det väl bli mössen då. Alla elektroniska musfällor åkte i soporna.

Vi bodde i Skegrie i åtta år. Hade det inte varit för dessa fyrbenta "ohyrorna" hade det varit drömmen. Vi trivdes jättebra i huset, och visst var det en frihet att bara kunna öppna dörren till trädgården och gå ut och sätta sig. Det är ett minne som jag bevarar inom mig för alltid. Det var jag, Affe och barnen.



Köket innan renovering. Förstår ni att det fanns MÅNGA springor här ... jag ryser.


Jag älskade verkligen köket ... när det blev som nytt. :) 


Och visst var det en stor frihet även för barnen att rasa omkring när och hur de ville. :) 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 stefan palm
skriven :

Visste du råttan har faktiskt sex som människan :P haha

Svar: Hahaha. Ja, det var ju det jag sa. Precis som människosläktet. haha
Carina G.

2 Frida
skriven :

vi har råttor i källaren, vill du komma Carina ? :)

Svar: Skulle inte tro det. Fyyy. hahaha
Carina G.

3 carola
skriven :

Om jag inte missminner mig så sade Affe att det var en mus först och du tyckte då att det var en anabola-mus. :-)

Svar: Hahaha, det var säkert något sådant...
Carina G.

4 Bittis
skriven :

Hhahaahh .. härlig läsning !!!! Vi har oxå haft .. jadu, vete katten om det var möss eller råttor, men skisamma, de är INTE trevliga, de kom in i en en garderob i några pyttespringor, men Guben tätade med Fogskum, hehe .. o det finns kvar än .. det sväller ju, så det ser rätt så knepigt ut, även under diskbänken tätade han med Fogskum o det hjälpte, de gillade inte o gnaga på sånt där .. !!

Svar: Skönt att det hjälpte i alla fall. :)
Carina G.

5 Bittis
skriven :

Å du !!!! Vi har oxå Katter, men de satt bara o glodde på råttorna/mössen, inne ska man inte jaga dom, de ska jagas ute .. såg de ut o tänka !

Svar: hahaha, påminner ju om mina katter. :)
Carina G.