carinag.blogg.se

BOKTIPSET V. 47

Den här veckan blir det något gammalt. Tror till och med att många i min ålder faktiskt har läst boken som blir veckans boktips. Men den är verkligen värd att nämnas igen för alla er som inte har läst den än.
Så vad säger ni om "Inte utan min dotter"?
Boken är en sann historia och när den var som mest aktuell 1987 blev det många diskussioner mellan olika folkgrupper. Det togs på blodigt allvar. En del tyckte det var FÖR hemskt, medan en del tyckte att det var överdrivet det som stod i boken. Själv väljer jag att tro på varje ord i just den här boken, i det här människoödet. Men man måste ändå komma ihåg att denna händelse inte nödvändigtvis gäller för ALLA i samma religion eller grupp. Det betyder inte att alla lever på samma sätt, utövar samma typ av tro, eller ens tycker att det är okej.

Boken handlar om den amerikanska kvinnan Betty som är gift med iranske Moody. Tillsammans har de dottern Mahtob. Familjen åker på semester till irak och Moodys familj. Väl där beslagtas Bettys pass och allt, inklusive dottern, ägs av Moody.

Boken är riktigt gripande. Och har ni inte läst den, tycker jag absolut att ni skall göra det.
Boken blev även filmatiserad 1991 och fick samma namn. Dock blev jag besviken, eftersom filmen inte alls håller samma standard som boken. Det blev alldeles för mycket fakta och hopp från än den ena incidenten till den andra, vilket gjorde att den tappade en del av själva handlingen.

Än en gång vill jag understryka att beteendet man får läsa om inte på långa vägar gäller för ALLA i samma folkslag.
För er som blir väldigt djupt engagerade i boken kan jag tala om att en dokumentär gjordes några år senare, där Sayed Bozor Mahmoody (Moody) berättar sin story om vad som hände.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: